Гледката на над 35 000 неваксинирани австрийци, които маршируват през столицата им

...
Гледката на над 35 000 неваксинирани австрийци, които маршируват през столицата им
Коментари Харесай

The Economist: Задължителната ваксинация набира сили в Европа

Гледката на над 35 000 неваксинирани австрийци, които маршируват през столицата им Виена през последните дни е двойно тревожна, написа The Economist.

Скупчените съперници на ограниченията за блокиране на пандемията са изложени на риск от разпространяване на ковид.

Те също по този начин заплашиха, че ще провокират така и така напрегната политическа обстановка. Австрийският вътрешен министър Карл Нехамер предизвести, че антиваксърите стават все по-радикализирани. Той назова демонстрацията им " ядосана " и " нападателна ".

Някои протестиращи стигат до прекаленост, носейки плакати, оприличаващи Александър Шаленберг, новия канцлер на Австрия, с Йозеф Менгеле, лекарят-садист в нацисткия концентрационен лагер в Аушвиц.

Някои носеха Judensterne, жълтите значки, с които нацисткият режим принуждаваше еврейските жители, с надпис " неимунизиран " вместо " евреин ".

Протестиращите стачкуваха против все по-строгите ограничения на Австрия против антиваксърите. В понеделник държавното управление още веднъж наложи цялостно блокиране, което ще продължи 10 дни, което принуждава девет милиона души в Австрия да си стоят у дома, излизайки единствено за работа, съществени покупки и извършения.

Длъжностните лица приканиха тези, които могат да вършат това, да работят от у дома. Тези на работното място би трябвало да бъдат имунизирани, сертифицирани с имунитет посредством възобновяване или тествани всекидневно. Въпреки че учебните заведения ще останат отворени, родителите са призовани да държат децата си вкъщи, когато могат.

Австрия е и първата западна народна власт, която направи имунизациите против Covid-19 наложителни за всички, считано от 1 февруари.

" Дълго време — може би прекомерно дълго — аз и други предполагахме, че би трябвало да е допустимо да се убедят хората в Австрия да се имунизират непринудено ", сподели Шаленберг, когато разгласи своето доста мъчно решение. Така че на доброволната алтернатива би трябвало да се постави край.

Европа още веднъж е в центъра на пандемията. Случаите се усилват, защото заразният вид Делта си проправя път измежду популацията на Европа.

Световната здравна организация предупреди във вторник, че смъртните случаи от COVID-19 в европейския район могат да надвишават 2 милиона до март.

Ще отговорят ли повече страни със строги ограничения, които се следят в Австрия? Тъй като лечебните заведения в Централна Европа се пълнят, тревогата пораства. Около 65% от общото население в Европейски Съюз е изцяло имунизирано, само че равнищата на имунизиране варират доста в другите страни.

По-далеч на запад те са удивително високи. Сред хората над 12 години в Португалия повече от 88 % от популацията е изцяло имунизирано.

За разлика от тях, в източните елементи на Полша, по-малко от 40 % са убодени. В България делът е под 25 на 100.

В рамките на Германия също има огромни географски вариации. В някои западни елементи на страната, като Бремен, близо 80 % от пълнолетното население е с две дози ваксини. В Саксония обаче малко повече от половината население е изцяло предпазено.

Други държавни управления постановиха наложителни имунизации против Covid за избрани групи. Италия ги направи наложителни за здравните чиновници през май. През октомври разпоредбите бяха разширени, с цел да обзет всички служащи в обществени или частни компании, в случай че не съумеят да потвърдят, че са ваксинирани или са дали негативен тест през последните 48 часа.

Тези, които не извършиха условията, бяха изправени пред краткотрайно прекъсване на работа. Повече от 2000 лекари бяха отстранени до края на октомври, съгласно италианската здравна асоциация, макар че доста от тях в последна сметка бяха възобновени, откакто се имунизираха.

По същия метод Франция направи имунизацията наложителна за здравния личен състав, както и за полицията и пожарникарите през септември. Тези, които откажат, могат да бъдат отстранени без възнаграждение.

В Германия поддръжката за национална наложителна имунизация, което преди този момент бе табу, нараства. Известни политици неведнъж обещаваха, че такава алтернатива няма да бъде обсъждана. Но Даниел Гюнтер, министър председател на Шлезвиг-Холщайн, и Маркус Сьодер, неговият баварски сътрудник, в този момент поддържат мярката за цялата федерална република.

Много германци са съгласни. Проучване, извършено през последните няколко дни от Civey, демонстрира, че 70 % биха подкрепили наложителна ваксина в австрийски жанр, до момента в който единствено 20 % биха били срещу.

Тъй като сходни мандати стават все по-вероятни на доста места, поляризацията сред враждуващите лагери нараства. Антиваксърите са основно последователи на популистки и извънредно десни партии, само че също по този начин и последователи на различната медицина, хипита и либертарианци.

Някои излизат на улицата. През уикенда хиляди съперници на ограниченията за битка с пандемията дефилираха в страните от Бенелюкс, Италия, Швейцария и Северна Ирландия.

В Белгия и Холандия бунтовници се сблъскаха с полицията в продължение на три дни. Кметът на Ротердам дефинира това като " оргия на принуждение ".

Тиери Боде, водач на крайнодесния Форум за народна власт, неотдавна сподели, че има вяра, че сходни ограничения трансформират " неваксинираните в новите евреи ".

Андреа Амон, началник на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, предизвести, че наложителните ваксини могат да провокират още по-голяма опозиция от страна на антиваксъри. Това наподобява повече от евентуално и изключително тук-там като Германия, където политиците упорстваха в продължение на месеци, че имунизациите в никакъв случай няма да бъдат наложителни.

До известна степен някакъв яд, въпреки и изразен с рискови думи, наподобява неминуем. Публичните чиновници дадоха обещанията си, когато опитомяването на пандемията изглеждаше изпълнимо.

Сега обаче, тъкмо когато зимата принуждава повече хора да се събират на закрито и разновидността Делта процъфтява, натискът да се върнем към блокиране и да се прибегне до по-строги ограничения и наложителни ваксини наподобява все по-вероятен.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР